IRATMEGSEMMISÍTŐK. KIRE BÍZHATÓ AZ IRATMEGSEMMISÍTÉS?

Oszd meg ismerőseiddel is!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Egy vállalkozás életében az iratmegsemmisítés fontos kérdés: mikor, milyen gyorsan és mivel, esetleg kinek az irányítása alatt történjen? Az úgynevezett on-site módja manapság a legelterjedtebb, vagyis amikor az iratok közvetlen a vállalkozáson belül, a saját irodában semmisülnek meg egy irodai iratmegsemmisítő segítségével.

Az iratmegsemmisítők kisebb-nagyobb motoros gépek, melyekben éles vágóeszközök felelnek az iratok aprításáért. Üzemeltetése azonban gondos odafigyelést igényel, esetekben szakképzett munkaerőt, ugyanis a balesetveszély és a sérülések kockázata igen magas. Az erre specializálódott munkaerő hiányában az on-site, vagyis a vállalkozáson belüli iratmegsemmisítés fő végzői a közvetlen munkatársak, igazán kicsi cégek esetében pedig családtagok is lehetnek. Megéri veszélyes munkafolyamatoknak kitenni a barátok, családtagok és a közvetlen munkatársak életét? A hozzánemértés ugyanakkor nemcsak emberi életeket követelhet, hanem ezáltal közvetett bevételkiesést is eredményezhet. Melyik cég vállalná fel önként a kockázatot egy helytelenül üzemeltett iratmegsemmisítő miatt? Melyik vállalat szeretne váratlan plusz költségeket? Kire bízható akkor az iratmegsemmisítők kezelése? Ráadásul a kommunális szemétbe dobott papírzuzalék könnyedén adattolvajok kezébe kerülhet, így tartalmukkal visszaélhetnek. Vajon az említett irodai kisgép ez eddig elmondottak alapján mennyire biztonságos, ha az adathalászatra gondolunk?

AZ IRATMEGSEMMISÍTŐK TERJEDÉSE

A veszélyek ellenére mégis egyre több az eladott, kisméretű irodai iratmegsemmisítő. Ezzel párhuzamosan a dokumentált balesetek száma is megnőtt az utóbbi években. Ezekről a sérüléseket és az iratmegsemmisítővel kapcsolatos ügyeket 1980-as évek óta jegyzőkönyvezik. Egyes felmérések szerint egy 5 éves időszak alatt több mint 50 alkalommal vettek fel jegyzőkönyvet iratmegsemmisítő által okozott balesetekről. A jelentésekben többnyire ujj amputációkról, vágási sérülésekről és más súlyosabb testi sérülésekről adtak számot. Egyes esetekben még gyermekeknél is okoztak sérüléseket a helytelenül használt iratmegsemmisítő gépek. A századforduló óta így kiemelt hangsúlyt kapnak az iratmegsemmisítőkkel kapcsolatos gyakorlati kérdések: hogyan helyezzék el őket, ki üzemeltesse, és hogyan használják ezeket az aprító gépeket.

Az alábbi táblázat számokkal prezentálja a saját (on-site) megsemmisítés beruházási volumenét és hozadékát.

Vállalat méreteKöltségek típusaÉves költségPlusz feladatok
Kisvállalati irodaMegsemmisítő gép beszerzése, javítás és karbantartás költsége(2 éves működési időtartam mellett)Megsemmisítésre fordított munkaidő100. 000, felettA hulladék elszállítása nem biztos, hogy megoldott. Környezetvédelmi szempontok nincsenek figyelembe véve.Nem megfelelő adatbiztonsági szint.Nagy mennyiség esetén állandó munkaerő biztosítása a tevékenységre.
Közép-nagyvállalat, nagyvállati  iroda350.000,- felett

BÍZZA SZAKÉRTŐKRE AZ IRATMEGSEMMISÍTÉST!

Minden baleset úgy kerülhető el a legkönnyebben és leghatékonyabban, ha a veszélyes feladatokat szakképzett munkaerőre bízzák. Nincs ez másképp az iratmegsemmisítéssel sem. Az iratmegsemmisítésnek a legbiztonságosabb módja, ha a szabványoknak és biztonsági előírásoknak megfelelően kialakított környezetben végzik.

Az iratmegsemmisítő technológiák is rohamosan fejlődnek, így a szaktudásnak és szakképzettségnek lépést kell tartania vele. A nagyobb, ipari méretekre specializálódott korszerű és drága iratmegsemmisítő gépek üzemeltetése egyértelműen szaktudást igényel. Ezek már korszerű technikai védelemmel működnek, üzemeltetésük speciális körülményeket kíván. A kisebb, irodai gépek fejlődése is megfigyelhető, de ez nem ugyanolyan mértékű, és a felelősség sem akkorra.

Az iratmegsemmisítést szakértőkre és az erre szakosodott cégekre bízni nemcsak a szakértelem miatt fontos, hanem az adathalászat megakadályozása is cél egyben. Minden kritériumnak pedig csakis olyan cégek tudnak eleget tenni, akik évek óta az iratmegsemmisítés területén kutatnak, fejlesztenek és tevékenykednek.