ÚJRAHASZNOSÍTÁS – 1. RÉSZ

Oszd meg ismerőseiddel is!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

A PAPÍR ÚJRAHASZNOSÍTÁS FOGALMA

Általánosságban az újrahasznosítás gyűjtőneve mindazon tevékenységnek, melynek célja, hogy

  • az ember által készített, tartós, nem természetes, főleg hulladékká váló anyagokat nyersanyaggá alakítsa át, és
  • olyan másodlagos, újrahasznosítható anyagokat állítson elő, amelyek segítik a természetes anyagok felhasználásának csökkentését.

A papír újrahasznosítás folyamatát könnyebb megérteni, ha az angol kifejezés – recycling – értelmezéséből eredeztetik. A recycling szó jobban kifejezi, hogy az anyagok környezettudatos körforgásáról van szó, mégpedig a nyersanyag – késztermék – hulladék – nyersanyag folyamat mentén.

A SZELEKTÍV HULLADÉKGYŰJTÉS FONTOSSÁGA A PAPÍR ÚJRAHASZNOSÍTÁS FOLYAMATÁBAN

A hulladékok szelektálása azt jelenti, hogy a keletkező papír, fém, üveg és műanyag hulladékot különválogatva gyűjtik. A hulladékok szelektálása megtörténhet már otthon és alapvetően 4 kukába gyűjtve fajtánként a szemetet, vagy a hulladékok szétválogatása történhet közvetlenül a szelektív gyűjtőszigeteknél. Mindkettő időigényes folyamat, azonban a szelektív hulladékgyűjtés alapját képezi. Lényege, hogy a különböző újrahasznosítható hulladékok semmiképp se kerüljenek a kommunális hulladéknak számító “vegyes kukába”, majd később a “szeméttelepre” a nem újrahasznosíthatókkal együtt, hanem egyértelműen a szelektív hulladékgyűjtőbe kerüljenek azonnal. Ez azért fontos, mert a legtöbb hulladék – különválogatva – anyagában újrahasznosítható, vegyesen viszont csak növeli a szeméthegyet és környezetszennyező hatással is bír. Az újrahasznosítás során az összegyűjtött anyagból új anyagot hoznak létre, ezáltal elősegítve az erőforrások megóvását.

A szelektív hulladékgyűjtés a papír újrahasznosítás és előállítás több ok-okozati összefüggés miatt is kiemelkedő jellegű környezetvédelmi szempontból. Ugyanis a papír előállításához a régi papír újrafelhasználása sokkal környezet barátibb megoldás, mint az újbóli fakivágások. A tömeges fakivágások további következményekhez vezethetnek pl. talajerózió, szén-dioxid felhasználás csökkenése, csökkenő természetes oxigén előállítás a természetben stb.

A PAPÍR ELŐÁLLÍTÁSA ÚJRAHASZNOSÍTÁS NÉLKÜL ÉS ÚJRAHASZNOSÍTÁSSAL, SZÁMOKKAL ALÁTÁMASZTVA

Ha a papírt fából gyártják, 1 tonna fehér papír előállításához szükséges anyag és energia a következők:

  • 417 m³ víz,
  • 1700 kg fa (kb. 15-17 fa),
  • 717 kWh energia,
  • 181 kg mészkő,
  • 87 kg kén,
  • 6 tonna gőz,
  • 60 kg klór.

Az előállításra felhasználhatnak egyéb cellulóztartalmú anyagokat, például szalmát, rongyot, hulladékpapírt, stb.

Ezzel szemben figyelemreméltó tény, hogy 1 tonna hulladék újságpapírból 12 kifejlett fa anyagának megfelelő papír állítható elő papír újrahasznosítás folyamatával. Másképpen megközelítve, egy tonna papír újrahasznosítása 17 db fa, 26 m3 víz, egy szeméttelepen 2,3 m3 hely, illetve 320 liter olaj, továbbá 4100 kWh (14 GJ) villamosenergia megtakarítását jelenti. Ezek az erőforrások elegendőek egy három hálószobás európai ház egy éves ellátására.

Továbbá elgondolkodtató az is, hogy manapság a papírfelhasználás 41%-a már a csomagoló anyagok előállításához köthető. A papírgyártás felelős a kivágott fák kb. 35%-áért és a világ gazdasági össztermékének 1,2%-át adja. A papír tehát még mindig a hulladék legnagyobb komponense, a szeméttelepek összetételének 40%-át adja.