ÚJRAHASZNOSÍTÁS – 3. RÉSZ

Oszd meg ismerőseiddel is!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

AZ ÚJRAHASZNOSÍTÁS SZEMLÉLETE MAGYARORSZÁGON

Újrahasznosítás témában íródott előző cikkünkben értekeztünk arról, hogy Magyarország kötelezettséget vállalt 2020. december 31-ig, hogy a lakosság által termelt üveg-, műanyag-, papír- és fémhulladék legalább fele mindig újrahasznosításra kerül. Vajon van realitása ennek a vállalásnak, vagy csak egy szép álom marad?

Manapság a legtöbb hulladék egyértelműen a csomagolásból származik, aminek jelentős része papír. Ugyan ennek örülnünk kellene, azonban sem a lakosság, sem a magyarországi cégek és vállalatok nem igazán fordítanak megfelelő figyelmet arra, hogy a keletkezett hulladékot szelektíven válogassák szét. Sokan még mindig mindent a kommunális hulladékba dobnak, ami aztán szelektálás nélkül az égetőkben semmisül meg. Viszont jó hír, hogy egyre több cég – nyomdák, irodaházak, társasházak szolgáltatói stb. – törekszik arra, hogy az újrahasznosítható hulladékát külön válogassa, ezzel támogatva környezetünk megóvását.

Az újrahasznosítás kapcsán alapvetően az jelenti a problémát, hogy a mai magyar társadalomban még nem alakult ki az a fajta szemlélet, hogy amit lehet, válogassunk külön. Nincs meg az az otthonról hozott érték, ami ezt szorgalmazná, hiszen a köztudatban ennek jelentősége még csak 10-15 évvel ezelőtt került be. Ezáltal nemcsak az idősebb korosztálynak, de a mai fiataloknak is csak egy önkéntes választás, hogy erre oda figyel-e vagy sem. Épp ezért az újrahasznosítással kapcsolatos értékeket egyelőre máshonnan kell beszerezniük a fiatalabb generációknak. Elsősorban az iskolákban nagy figyelmet kellene fordítani a környezettudatosságra való nevelésre, fel kell hívni a figyelmet ennek fontosságára, valamint egy általános képet kell átadni az újrahasznosítás folyamatáról.

Korábbi években nem keletkezett a mai mennyiségekkel összemérhető hulladék és szemét. Ezzel szemben manapság gyakorlatilag elönti bolygónkat a szemét, aminek viszont nagy része újrahasznosítható. A megoldás érdekében sokkal nagyobb hangsúlyt kell fordítani a tanításra, fórumokat szervezni, plakátokat kihelyezni, tudatosan és tudatalatt is jelen lenni.

Az újrahasznosítás problémája kétféle szemszögből is jelen van hazánkban. Mivel a keletkezett hulladék legnagyobb része papír, így talán ezzel érdemes leginkább foglalkozni. A vállalkozások oldaláról az a legnagyobb probléma, hogy Magyarországon jelenleg alig van papírfeldolgozó üzem. Dunaújvárosban kizárólag hullámkartonnal foglalkoznak, míg más kis cégek pedig csak higiéniás termékeket állítanak elő kis mennyiségben. Így a szelektált papírhulladékot a legtöbb kereskedő külföldön értékesíti, amiből így az ország szinte semmit se profitál.

Másik oldalról a magánemberek sem elégé motiváltak a szelektív hulladékgyűjtésben, mert utána csak a baj van vele: hova vigye, kinek adja, túl messze van a gyűjtősziget, vagy vidéken szinte egyáltalán nincs. Ugyan a fővárosban már szinte minden lakóközösségben találni szelektív hulladékgyűjtő kukákat, azonban még mindig sokan nem használják ki ezeket. Akik pedig használják, sokszor nem rendeltetésszerűen teszik, például elfelejtik kisebbre összenyomni a papírdobozokat, így a tárolók kapacitása kb. a felére csökken. Mivel több hulladék számára nincs hely, így végül ezek az emberek is a kommunális szemét közé dobják az egyébként újrahasznosítható anyagokat.

Tudja Magyarország valóban teljesíteni vállalását? Ön tesz valamit az újrahasznosító ipar fellendítése érdekében?