ÚJRAHASZNOSÍTÁS – 5. RÉSZ

Oszd meg ismerőseiddel is!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

ÚJRAHASZNOSÍTHATÓ TERMÉKEK, AVAGY AZ ÚJRAHASZNOSÍTÁS LEHETŐSÉGEI

Az újrahasznosítás témájában készített cikksorozat befejező részében szeretnénk olyan megoldásokat illetve lehetőségeket bemutatni, amelyek kizárólag újrahasznosított alapanyagokat használnak fel, valamint ebből készülnek napi használatos termékek.

Ugyan még mindig elég alacsony az újrahasznosított termékek aránya, azonban jó hír, hogy egyre több vállalat szorgalmazza ezen alapanyagok felhasználását termékük előállítása során. Azt gondolom, hogy az emberek igazából bele se gondolnak, illetve meg se nézik, hogy az adott termékek másodlagos nyersanyagból készült e vagy sem, pedig rengeteg ilyen termékkel találkozhatunk a hétköznapokban. Számos területen találkozhatunk ezen termékekkel, ezek közül a legfontosabbak: építőipar, mezőgazdaság, háztartási termékek, sőt a művészeti ágban is találkozhatunk ilyen termékekkel. A teljesség igénye nélkül néhány példa az előbb említett ágazatokból:

KÖNNYŰBETON: Hungarocell (PS=polisztirol) hulladék újrahasznosításával könnyűbetonhoz adalékanyag készíthető. Így a könnyűbeton zaj-, hő- és rezgésszigetelő tulajdonságai kiválóak lesznek.

CSEREPEK, LÁDÁK: Vegyes műanyag hulladékból készülnek, ezt a különös színük is jelzi. Áruk alacsony. Vannak olyan termékek, amelyeket csak egyszer használnak fel, így ezek gyorsan visszakerülnek a hulladék körforgásba.

STRANDLABDA, ÚSZÓGUMI: Színek szerint visszagyűjtött és feldolgozott hulladékokból készülnek, ezért sokféle, és az eredeti elsődleges anyagnak megfelelő tulajdonságú termék állítható elő.

BAKELITLEMEZBŐL ÓRA: elhasznált lemezeink következő életükben lehetnek akár tetszetős faliórák is. Készítőjük már gitár alakú mp3-lejátszókat és egyedi fülbevalókat is készít bakelitlemezből!

KARTONBÚTOR: Egyedi, kézi munkával készített kartonbútorok, lámpák és vázák készülnek újrahasznosított papírból, melyek komplex megoldást kínálnak a lakberendezésben. Egyedi kiállítási standok kivitelezésében új életstílust közvetítenek, és észrevétlenül is környezettudatos gondolkodásra inspirálják használójukat. Teherbírásuk is kiváló.

Több program is indult már, amelyek az újrahasznosítást témáját dolgozzák fel, ezzel közelebb hozva az embereket környezetünk megóvására.

A Hulladékból Termék környezetvédelmi kiállítás nem csak a a szelektív hulladékgyűjtés eredményét mutatja be, hanem a hulladék teljes életútját, valamint az EU-s és hazai szabályozásoknak megfelelő hulladékpiramis 5 lépcsőjét is bemutatja.

Az kiállítók kidolgoztak egy nevelési-pedagógiai módszertant is, amely során a látogatók tárlatvezetésen keresztül ismerik meg a környezetvédelem, újrahasznosítás, tudatos vásárlás, komposztálás témaköreinek legfontosabb (és a hétköznapokban is alkalmazható) fogalmait, praktikáit. 

A kiállításon már az első pillanattól kezdve láthatjuk, hogy installációi is újrahasznosított papírból készültek. Közismert, hogy a papír a legnagyobb mennyiségben újrahasznosításra kerülő hulladék, ismételt feldolgozása során például csomagolóanyagok, és irodai-, és egészségügyi papírok készülnek, de művészeti alkalmazása is figyelemreméltó!

A műanyag hulladékok hasznosításával készült termékek alkotják a kiállítás legszínesebb és legváltozatosabb részét, mert ezekből készül a legtöbbféle újrahasznosított termék.

A szelektív hulladékgyűjtés fontossága mellett kihangsúlyozzuk a hulladék megelőzés óriási szerepét is, ami drasztikusan csökkentheti a szeméttelepekre kerülő szemét mennyiségét. Ékes példája ennek az otthoni komposztálás, amivel 30-50%-kal is csökkenthető a háztartási hulladék mennyisége!

Az alumínium italos dobozok hasznosítása is bemutatkozik, melynek külön érdekessége a londoni metró szellőzőventillátorának itthon gyártott alkatrésze, ami az általunk elfogyasztott üdítők és sörök dobozából készül. Emellett említésre méltó, hogy a teherautók fém alkatrészei is mind hulladékból vannak!

Hulladékból Termék kiállítás a lakosság ismeretterjesztését, környezeti nevelését szolgálja. Ezt a szemléletformáló munkát segíti a pedagógusokat segítő oktatófilm is. Ez az oktatási anyag Berlinben elnyerte a Comenius-EduMedia kitüntetést, ami a multimédiás oktatási termékek egyik legfontosabb elismerése.
Bízom abban, hogy cikkünk tovább ösztönzi a lakosságot arra, hogy mindent szelektíven gyűjtsön otthon, mert mint látható, igenis van értelme, így rengeteg nyersanyagot sprórolhatunk meg, és környezetünk megóvásáért is sokat tehetünk.

kzs