A DATASHRED ÉS AZ IRATKEZELÉS TÖRTÉNETE – 2.RÉSZ

Oszd meg ismerőseiddel is!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

ZÚZZUNK!

Folytatva a korábban megkezdett gondolatmenetet, folytatásképpen bemutatjuk, hogyan jött létre a Datashred Kft. jelenlegi formája, és szolgáltatási profilja.

Az irattározás területén rengeteg tapasztalattal rendelkeztünk már, így azon törtük fejünket, hogy a legfőbb csapást nem elhagyva, de mégis más irányvonalat követve, hogyan, és milyen területen tudnánk a legjobb szolgáltatást nyújtani.

Az “adatgyártásnak” arról a feléről jöttünk, ahol egyértelműen csak lassan, vagy egyáltalán nem tűnik el a világ legrégebbi adathordozója, a papír. Más nevén a papír alapú adathordozó, az irat!

Logikus döntésnek tűnt, hogy a B2B szektorban már régóta tevékenykedő szakemberekként belevágunk a leselejtezett iratok biztonságos megsemmisítésébe.

Amikor még iratkezelő cégünk volt, akkor a magam részéről, mint vezető, sosem mertem harmadik félre bízni az iratok megsemmisítését, mert nem találtunk olyan megfelelő partnert, aki a magas elvárásainknak és követelményeinknek megfelelt volna. Emiatt mi magunk daráltunk, vagy felügyeltük a megsemmisítés folyamatát. Akkor is, és most is alaptétel számunkra, hogy a selejtezési folyamaton átesett és megsemmisíthető iratokat környezetvédelmi szempontoknak megfelelően újrahasznosításra kerüljenek.

Felmerült az kérdés is, hogy az iratok mellett hová kerül az a sok számítástechnikai adathordozó, amelyeken lévő tartalomra már nincs szükség? Mi lett a régi floppykkal, szalagos tárolókkal, illetve más egyéb magneto optiai drive-okkal? Ma is aktuális a kérdés: hová kerül az a rengeteg CD, DVD vagy winchester, melyeken még üzleti vagy személyes információk garmada tárolódik?

Ezekre a kérdésekre a mai napig kétséges válaszokat kapunk, ha jobban utána nézünk. Vagy a biztonság, vagy hulladékgazdálkodás és ez által a természetvédelem területén találunk félkész megoldásokat. Komplex szolgáltatást, mely konzekvensen áll a feladat megoldásához, nagyon keveset, vagy inkább szinte nem is találunk.

Mai üzleti világunk végtelen lehetőségei között kevés a konzervatív értelemben vett újdonság. Túltechnológizált világunkban a “divatos” üzleti ötletek között elveszik, hogy minek van valódi értelme. Olyan tevékenységet végezni, amivel a profit keletkeztetésén túl hozzá lehet tenni  a minket körülvevő világ jobbá tételében. Efféle felelősség és tenni akarás hajtott minket, amikor megszületett a gondolat: zúzzunk! A lehetőséget összefoglalóan így lehetne sűríteni egy szóban. És valóban, üzletet építeni, valamit újat létrehozni nem is lehet másképpen csak úgy, ha zúzunk.

Ötletből – melyet a hiány generált –  megvalósítás lett. Hogyan lehetne Magyarországon saját know-how kialakításával megoldani a kiselejtezett adathordozók biztonságos és környezetbarát megsemmisítését. Kidolgoztuk annak folyamatát, hogy az iratokon kívül, az egyre nagyobb számban keletkező elektronikus adathordozókat, leselejtezésüket követően, hogyan lehet biztonságosan megsemmisíteni. Kialakítottuk nem csak erre vonatkozó, hanem komplex biztonsági szolgáltatásainkat is, hogy ügyfeleink igényeit maximálisan kielégíthessük.

Környezetvédelmi oldalról neves és komoly tekintélyű szakemberektől tanultunk. Megértettük, hogy mit jelent a hulladékfeldolgozás felelőssége, miért van szükség ehhez a tevékenység végzéshez kötelező hatósági ellenőrzésre, engedélyekre. Ennek kapcsán megértettük, hogy mit jelent hulladék gazdálkodónak lenni. Bussines to Business szolgáltatóból hulladékkezelőkké is váltunk. Megtanultuk, hogy mit jelent hulladékkal kereskedni, szállítani, előkezelni. Európai és a magyar irányelvek mentén képet kaptunk arról, hogy szolgáltatásunk miként járul hozzá az újrafeldolgozáshoz, a hulladékból történő új termékek előállításához. Mint a környezetvédelem mellett elkötelezett és a jövő nemzedék létéért felelősséget érző magánemberek, cégünk tevékenysége során mindig elsődleges szempontnak tartjuk a hosszú távú fenntarthatóság követelményrendszerének maradéktalan betartását.

A piac, ahová kiléptünk szinte azonnal “rácsapott” az alternatívát kínáló, és gondosan megtervezett szolgáltatásra. Az igények növekedésével bővítettük tevékenységünket, melynek legfőbb célja az volt, hogy az irat- és adatmegsemmisítésben teljeskörű szolgáltatást tudjunk nyújtani.

Küldetésünknek tartjuk, hogy megrendelőink biztonságba érezzék a napi szinten keletkező szenzitív iratok munkaközi, és félkész, kinyomtatott példányainak gyűjtését, darálását, újrahasznosítását. Célunk, hogy ne a szemét kupacok között végezzék ezek a dokumentumok, alapot teremtve ezzel, hogy az adatok idegen kezekbe kerüljenek. Így a legrégebbi adathordozó, papír alapon, végülis hozzájárul környeztetünk fenntarthatóságához!

A magam részéről –  több év távlatából visszanézve – nagyszerűnek tartom üzleti modellünket, mivel amolyan win-win alapú üzlet, amelyből nagyon kevés a világon. Minden résztvevőnek fontos és hasznos előnyökkel szolgál, tehermentesítve a környezetünket. Újgenerációs hulladékkezelőként, és régi document-management szolgáltatóként büszke vagyok arra amit létrehoztunk, és egyre nagyobb sikerrel működtetünk. Kíváncsian várom, hogy mikor lesz a magánszektor részéről is felismerés, hogy személyes iratainkat ne szemétként, vagy égetni való hulladékként kezeljük. Remélem nincs messze ez a gondolat Önöktől sem!

Addig is, a magunk részéről: Zúzzunk!

SzNL