Tavaszi papír-nagytakarítás

Oszd meg ismerőseiddel is!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

A tavasz az éves nagytakarítás és lomtalanítás ideje. Ilyenkor rendet rakunk a lakásban, irodában, és kidobáljuk a feleslegessé vált, sérült, hibás dolgainkat, eszközeinket.

Sokan nemcsak a felesleges holminktól, hanem az évek alatt összegyűjtött, felhalmozódott számláktól, dokumentumoktól, nyomtatványoktól is ilyenkor szabadulnak meg.

A szükségtelen, lejárt számlák, papírok leselejtezésére sokan szánnak időt, azzal viszont már kevésbé foglalkoznak, hogy hova kerül mindez. A nagy többség egyszerűen a háztartási szemét közé dobja, nem foglalkozva azzal, hogy bizony ezeken temérdek személyes, szenzitív adat is megtalálható. Mindenki biztonságban érzi magát, hiszen az égetőbe kerülve megsemmisülnek ezek a dokumentumok. Ez így is van! Azonban egy fontos dolgot elfelejtünk: az elszállítás és a tényleges megsemmisítés között, akár több hét is eltelhet, ami idő alatt személyes adataink védtelenül hevernek egy-egy szemetes zsákban, amelyek bármikor illetéktelen kezekbe kerülhetnek. Másrészről az égetés komoly terhet jelent a környezetünknek. Környezetvédelmi szempontból, a kijelölt szelektív hulladékgyűjtő már sokkal jobb megoldás, azonban az így gyűjtött hulladék sem kerül azonnal megsemmisítésre, feldolgozásra, tehát személyes adataink továbbra sincsenek biztonságban. Az illetéktelen személyeknek nem kell túl nagy erőt befektetni ahhoz, hogy olyan bizalmas, személyes adatokat tartalmazó iratokat találjanak, melyekkel könnyen visszaélhetnek. Emiatt nagyon fontos, hogy megfelelően gondoskodjunk a felesleges dokumentumok – és ezáltal személyes és üzleti adataink – védelméről is.

Egy legújabb Európai Uniós felmérés szerint, még meglehetősen messze vagyunk, a 2020-ra előirányzott papír újrahasznosítás mértékétől. Kis odafigyeléssel nemcsak környezetünk érdekében tehetünk, hanem saját magunkat is megvédhetjük az adatlopás lehetőségétől. Ma már több opció is van arra, hogy kiselejtezett iratainkat környezetbarát módon semmisítsük meg, hiszen az erre specializálódott iratmegsemmisítő cégeket könnyen megtalálhatjuk. Ezek a vállalatok nemcsak a papír megsemmisítését garantálják, hanem a keletkezett zúzalék újrahasznosításáról is gondoskodnak.

Környezettudatos és felelős magánemberként mindössze annyi a feladatunk, hogy egy kifejezetten iratmegsemmisítéssel foglalkozó céghez adjuk át a felesleges papírjainkat. Ezzel az apró lépéssel, biztonságosabban semmisíthetjük meg felesleges papírjainkat, és még környezetünkért is sokat tehetünk!