ADATVÉDELEM ELMÉLETBEN ÉS A GYAKORLATBAN

Oszd meg ismerőseiddel is!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

SZEMÉLYES ADATAINK, MINT HULLADÉK?

Az adatvédelem napjainkban fontosabb, mint valaha. Az elektronikus adatszolgáltatás nagy teret hódított a szolgáltatási szektor területén, azonban ez a papír alapú dokumentumok használatát nem tudta kiszorítani.

Nap mint nap találkozni papír alapú dokumentumokkal, például szolgáltatások szerződései, számlák, orvosi papírok, és így tovább. Ezek mind olyan iratok, amelyek kevesebb vagy több személyes adatot tartalmaznak. Ki látná szívesen ezeket a szemétben, nem törődve az adatvédelem alapvető szabályaival?

Általános elvárás, hogy a cégek, a dolgozók és harmadik felekről szóló, bizalmas adatokat az adatvédelmi törvényeknek megfelelően kezelje. Magánszemélyként azonban hajlamosak vagyunk erről megfeledkezni, vagy már sokkal kisebb az adatvédelem iránti elvárásunk. A gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy a magánszemélyek a bizalmas információit tartalmazó irataikat egy ideig megőrzik otthon, azonban egy nagyobb selejtezés és takarítás során végül a szemetesbe dobják azokat. Az érvek általában a „már nincs rá szükség” magyarázat köré csoportosulnak, például régi és használhatatlan számla, lejárt szerződés stb. Jobb esetben ezek a szelektív hulladékgyűjtőbe kerülnek, azonban legtöbbször a többi kommunális hulladék között lelhetőek fel.

Az adatvédelem kikerülését és semmibevételét igazolja egy 2013-ban készült felmérés, amelynek keretein belül egy hulladéktelep 763 kilogrammnyi szelektíven gyűjtött papírhulladékát nézték át. A megvizsgált papírhulladék mennyiségéből 173 kilogramm bizalmas jellegű, visszaélésre alkalmas információt tartalmazó irat került elő. A hulladék nagy része (135 kilogramm) összesen 9 vállalattól származott. Emellett a hulladékok közé nagy számban kerültek lakossági iratok is, például bankszámlakivonatok, szolgáltatói számlák és értesítők, csekkek, adó- és orvosi papírok stb. Elrettentő tény, hogy egy öttagú család teljes profilja összeállítható lett volna a róluk fellelt dokumentumok alapján.

AZ ADATVÉDELEM ÉS AZ IRATMEGSEMMISÍTÉS MAGÁNSZEMÉLYKÉNT IS FONTOS

A dokumentumokon fellelhető, bizalmas információkkal való visszaélés leghatékonyabb megakadályozása, ha a feleslegesnek titulált papírokat és adathordozókat a kidobás helyett fizikailag megsemmisítik. Magánszemélyként az iratok megsemmisítése otthon történhet elégetéssel, vagy iratmegsemmisítő használatával apró darabokra kell zúzni azokat. Sajnos a háztartásokban használt általános iratmegsemmisítő csak igen kis mértékben aprítja fel a papírt, így a dokumentumokon szereplő információk bármikor rekonstruálhatóak. A háztartási iratmegsemmisítő gépeknél ráadásul magas a meghibásodás lehetősége is, például elakad a papír, egyszerre csak néhány lapot tudnak ledarálni stb.

A cégek tekintetében régóta létezik kiszervezett adatmegsemmisítés a céges adatvédelem érdekében, erre specializálódott vállalatokkal és nagy teljesítményű gépekkel.

A magánszemélyek számára igazi megoldást egy közösségi iratbegyűjtési lánc, egyfajta “Public Waste Shredding Collect” kialakítása hozhatja meg a közeljövőben. Ennek lényege, hogy nagyobb csomópontoknál – pl. bevásárlóközpontoknál – egy-egy zárható, kis nyílással rendelkező gyűjtőkonténert helyeznek el, ahova az otthon tárolt papírokat lehet bedobni térítésmentesen. Ezzel a rendszerrel a magánszemélyek számára is biztosított az adatvédelem. Bízunk benne, hogy hamarosan a magányszemélyek is megóvhatják ily módon magukat az adathalászat veszélyétől.